Do you believe in market research, Charles Saatchi?

by Per Robert Öhlin on April 24, 2010

”I have spent too long being able to manipulate the answers I want from market research, to rely upon its findings any more than I do weather forecasts. Many of the great success stories in marketing only came about because someone at the top of an organisation wanted to ignore the research, and follow his own prejudices – on the basis that all his competitors would be carrying out the same research, recieve back the same conclusions, follow them slavishly – and he would therefore be left with a unique proposition for his own product, which he in any event believed in.”

From the book ?, by Charles Saatchi.

{ 2 comments… read them below or add one }

fredrik särnblad May 10, 2010 at 4:11 pm

Bravo bravo!
Jag är lite förvånad att jag är den förste att kommentera (samt att sympatisera) med Charles Saatchi i detta avseende. Min intuition säger mig att alla som jobbar med marknadskommunikation / reklam har en stark åsikt för eller emot ett uttalande som detta.
Säg mig, har jag just svurit i kyrkan?

Per Robert Öhlin May 10, 2010 at 9:04 pm

Jag tror inte att du svär i kyrkan. De flesta inser nog innerst inne att de flesta undersökningar beställs mest för att rädslan och den reduktionsitiska siffermanin vinner över intuitionen. Möjligen tycker en del att det är att slå in öppna dörrar, men jag tycks aldrig tröttna på att driva med detta fenomen.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: