Är det här relevant reklam för choklad?

by Per Robert Öhlin on January 19, 2011

Hur fungerar filmen? Vad kommer att hända i folks tankar och känslor när de ser den? Och ännu viktigare, kommer den att sälja mer av Cadbury’s chokladkakor?

Som professionell copywriter förväntas du kunna svara på frågor som dessa. Och det snabbt. Särskilt när du själv står bakom idén.

Är du det minsta osäker kan jag rekommendera min nya distanskurs i copywriting.

Kursen, Professionell Copywriter, drivs i Batteris regi. Det är en idé- och skrivkurs som sträcker sig över tio veckor och vänder sig till dig som vill vässa förmågan att skriva reklam för tv, radio, print, digitala medier, direktreklam, butiker, pr, säljbrev, kund- och medlemstidningar, samt att forma dynamiska varumärkesmanifest.

{ 7 comments… read them below or add one }

Emil January 19, 2011 at 9:25 pm

Nu är jag ingen reklamexpert, men den filmen var ju bara för knepig. Ekvationen “Apa = Choklad” fungerar inte.

Kalle Forsberg January 20, 2011 at 10:56 am

Apa (eller låtsas-apa) fungerar säkert fint i reklamsammanhang – också för att sälja choklad. Se bara på Tele 2:s svarta får (ett underbart koncept). Problemet är det som apan gör. Han spelar trummor. Och det finns ingen koppling what so ever till produkten. Det är helt irrelevant, och därmed ointressant. Till och med konstigt. Eller “knepigt” som du säger.

Om apan istället hade kastat sig över en bit av den choklad som reklamen försöker sälja, och mumsat i sig den med samma energi som han spelar trummor, då hade det i alla fall fungerat bättre.

Mats January 20, 2011 at 11:56 pm

Kom ihåg att det här är en film från UK, för en produkt som är en del av den engelska folksjälen. Cadbury’s Dairy Milk är redan laddat med massor av positiva emotionella kopplingar, så du behöver inte förklara vad produkten står för. Däremot behövde produkten ett lyft eftersom den riskerade att bli lite “gammaldags” och tappa relevans.

Per Robert Öhlin January 21, 2011 at 10:43 am

Huvudet på spiken, Mats. Den är hundraprocentigt relevant i England av de skäl du nämner. Där har de flesta en relation till märket. Reklamfilmens syfte var att revitalisera märket genom att knyta an till de grundläggande associationer och köpmotiv.

Choklad är en liten belöning. Den får oss att må bra.

Mot den bakgrunden blir det tydligt hur gorillafilmen fungerar. Den är rolig, folk skrattar åt den och pratar om den. Folk mår bra. Och det förklarar också varför den är så obegriplig för folk som inte delar den kulturella kontexten.

Cadbury’s Dairy Milk är roligt. Roligt är Cadbury’s Dairy Milk.

annica helsing January 25, 2011 at 10:02 am

Det leder mig osökt in på hur viktigt det är att veta vilken målgruppen är man vänder sig till. Inte bara vilka de är och hur de lever utan också deras tidigare kännedom om varumärket. Kan man säga att med hög varumärkeskännedom kan man ta ut svängarna lite mer? Själv slås jag av apans upplevelse av fullständig njutning i nuet. “He´s in the zoone”.
En lyckad presentation. För mig som svensk däremot accossierar jag själva chokladen med att innehålla för mycket olja och för lite choklad = inte god = inget funkar.

Angela February 8, 2011 at 12:55 pm

Jag tycker att många kommentarer undviker den egentliga frågan i Per Robert Öhlins inlägg: Är det här relevant reklam för choklad?
Svar: Nej.
Personligen tycker jag att frågan är alltför lam. Svaren svävar ut i oändliga former (förmodar det är vad Per vill) och inget blir tydligt nog.
Lika så är reklamen, otydlig och med en bottenlös analys om den ska redovisas inom reklamvärldens regler.
Men se det så här: Den drivs av känsla, kultur och inte minst Fallons starka mening av vad reklam är.

Ponts February 16, 2011 at 12:53 pm

Om Gorillan hade gjort som Kalle skrev, nämligen kastat sig över chokladen, så hade reklamfilmen blåst förbi som ett lätt vårbris. Ingen hade lagt märkt till den och ingen hade heller pratat om den med sina kompisar. En gorilla som äter choklad är ungefär lika intressant som en reklam om hundmat, där hunden äter sin mat och ser glad ut. Det irrelevanta gör den intressant och “fräsch”. Känslan av välmående gör att kanske kan unna dig en chokladbit. Humorn gör att du kommer ihåg den längre, även det oväntade gör att den etsar sig fast på minnet.

Underbar reklamfilm.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: