Varumärkescoach

arketypisk_dramaturgi

Kända och starka varumärken skiljer sig på några avgörande punkter från okända och svaga.

De har energi.

Men vad består den här energin av och var kommer den ifrån?

Energin alstras av en slags kommunikativ gravitationskraft. Den drar till sig uppmärksamhet, den flätas in i våra samtal och blir ett slags mentala landmärken som hjälper oss navigera i störtfloden av kommersiella budskap.

Den tänder en gnista inom oss, som funnits undermedvetet inom oss sedan människan gavs möjlighet att tala. Denna energi som till exempel får märken som Nike, Adidas, IKEA, Apple och BMW att vibrera uppstår på grund av att cirkeln inte är helt sluten. Trots att de är kända bär de fortfarande på en mystisk sida som fascinerar oss och drar oss till dem.

Det beror på att dessa märken inte är helt perfekta och färdigutvecklade som koncept. Snarare är de på väg någonstans. De befinner sig ständigt i ett spänningsfält mellan det som är bra och det som är dåligt. Typiskt för dem är att de vill något väldigt mycket. Det är inte främst vad de gör som spelar den avgörande rollen, det är vad de vill uppnå som är det viktiga.

För när märken erkänner detta händer något intressant i det mänskliga psyket. Vi blir intresserade, deltagande och börjar sympatisera med märket och dess strävan mot någonting som nästan är ouppnåeligt, eller åtminstone väldigt eftersträvansvärt.

Vi känner med märket. Vi identifierar oss med det. Märket delar vår oro och inspiration, nederlag och framgång.

Hela förklaringen ligger i att konceptet rör vid våra innersta strängar. De är urgamla mytiska hjälteberättelser som uppstått av den tidiga människans behov av att bygga mod och få förklaringar på en konstig, skrämmande och nyckfull värld.

Dessa föreställningar kallar vi för arketyper. Och när de vävs in i varumärkenas dna får vi en stark och inspirerande riktning att arbeta efter.

Jag kallar mig ibland för brand scriptwriter, emellanåt varumärkescoach. Med det vill jag säga att jag dramatiserar märken genom att hitta deras arketypiska källor. När jag säger coaching vill jag betona att ett märke aldrig får lägga sig till ro. Det måste alltid fortstätta sin heroiska resa mot nya spännande mål och ständigt utvecklas.

I mitt arbete lutar jag emot jungiansk psykologi, gestaltterapeutiska tankar och den typ av dramaturgi som filmindustrin i alla år har använt sig av.

Är du intresserad av att ge ditt märke en energidos, ring mig på 08-612 54 58. Eller mejla på pr.ohlinatluckymandotse.

{ 1 comment… read it below or add one }

simon francis December 11, 2009 at 12:38 pm

Hej Per-robert
Hoppas allt är bra med dig!
Jag undrar om boken Let’s Get Gorgeous på engelska, är den publicerad ännu?
Ha det bra
Hälsningar
Simon

Leave a Comment